Nötrino adı verilen hayalet parçacıklar o kadar ruhani ki, tüm Dünya’dan geçebilirler. Bilim adamları, evrenin neden antimaddeden daha fazla yönü olduğunu bulmak için bu parçacıkları inceliyorlar.
Evrenin en büyük gizemlerinden birinin cevabı, en küçük ve en korkunç parçacıklardan birinde yatıyor olabilir.
Madde kozmosta yaygındır. Gezegenlerden yıldızlara ve yavru köpeklere kadar etrafımızdaki her şey elementten oluşur. Ama işin bir de diğer yüzü var: antimadde. Protonlar, elektronlar ve diğer parçacıkların hepsinin antimadde karşılıkları vardır: antiprotonlar, pozitronlar vs.
Fizikçiler, evrenin eşit ölçüde madde ve antimadde ile doğduğuna inanırlar.
Madde ve antimadde yok oluşları temas halinde yok olduklarına göre, bu evrenin güçten başka bir şeyle sonuçlanmaması gerektiğini gösterir. Bir şey dengeyi bozmuş olmalı.
Bazı fizikçiler, nötrino adı verilen hafif atom altı parçacıkların bir tepki sinyali verebileceğini düşünüyor.
Bu parçacıklar son derece küçüktür, kütleleri bir elektronun milyonda birinden daha azdır. Radyoaktif bozunmalarda, güneşte ve diğer kozmik ortamlarda üretilirler. Tespitten kaçma eğilimleriyle tanınan nötrinolar, ‘hayalet parçacıklar’ takma adını almıştır. Başlangıçta kütlesi olmadığı düşünülen bu şaşırtıcı parçacıklar, bilimsel sürprizler yaratma konusunda sağlıklı bir geçmişe sahiptir.
Şimdi araştırmacılar, nötrinoların kozmosun elementinin gizemini çözmeye yardımcı olup olmayacağını öğrenmek için devasa dedektörler inşa ediyorlar.
Hida, Japonya’daki Hiper-Kamiokande deneyi ve Kurşun, SD’deki Derin Yeraltı Nötrino Deneyi, nötrinoları ve onların antimadde karşılıkları olan antinötrinoları inceleyecek. Bilim adamları, nötrinoların ve antinötrinoların davranışındaki bir farklılığın, madde-antimadde dengesizliğinin kökenine dair ipuçları sağlayabileceğinden şüpheleniyorlar.
Nötrinoların kozmosun rastgele bir şey içerip içermediğini nasıl ortaya çıkarabileceğini öğrenmek için aşağıdaki resmi izleyin.