Sağlık

Derin Derin Nefes Aldığımızda Neden Rahatlarız?

Derin nefes alarak hudut sistemimize sakinleşmesi için sinyal veririz. Pekala ya bu süreç tam olarak nasıl işler? Bu içeriğimizde sizlere derin nefes aldığımızda bedenimizde ve beynimizde ne cins reaksiyonlar oluştuğunu anlattık. İçeriğimizi merak ediyorsanız sizleri şöyle alalım…?

Kaynak: https://rightasrain.uwmedicine.org/mi…

Bazen diyaframdan nefes alma olarak isimlendirilen derin nefes alma tekniği, bedeninize daha fazla havanın girmesini sağlayan ve sonlarınızı sakinleştirmeye, gerilimi ve tasayı azaltmaya yardımcı olabilecek bir uygulamadır.

Nöropsikolog Kristoffer Rhoads, verdiği röportajda şunları lisana getirdi: “Stresli veya endişeli olduğunuzda, nefesiniz düzensiz olma eğilimindedir. Göğüs boşluğunuz yalnızca çok fazla genişleyip daralabilir, bu da içeri daha fazla hava girmesini zorlaştırır.”

Nefesiniz yalnızca bedeninizin gerilime karşı verdiği reaksiyonun bir modülü değil, onun anahtarıdır.

Rhoads, yalnızca göğüslerinden sığ, kısa nefesler almanın bir bireyde tasa yahut panik durumu yaratabileceğini söylüyor.

Bu, gerilimli yahut kaygılı hissediyorsanız derin nefes almanın bedeninizi fizikî olarak sakinleştirebileceği manasına gelir.

Rhoads, evvel birinin hudut sistemini harekete geçirmesini sağlayarak derin nefes almayı öğretmeyi tercih ettiğini belirtti.

Bunu rahat bir formda oturarak, gözlerinizi kapatarak ve son derece gerilimli bir durumu hayal ederek yapabilirsiniz. Bedeninizin nasıl reaksiyon verdiğine dikkat edin: Göğsünüz sıkışabilir, nefesiniz sığlaşabilir ve kalbiniz daha süratli atabilir.  Akabinde, dikkatinizi nefesinize çevirin. Midenizden nefes almaya odaklanın ve her nefes alışınızda midenizi dışarı yanlışsız itin. Her nefes alış ve veriş için en az üçe kadar sayarak daha uzun nefesler alın. Birinci başta rahatsız edici gelse de bunu yapmaya devam edin. Bir mühlet sonra bedeninizin daha rahatlamış olduğunu fark edeceksiniz.

Derin nefes almak hudut sisteminizi kısa müddette sakinleştirebilir, fakat muhtemelen tüm dertlerinizden anında kurtulmanızı sağlamaz. Ne kadar çok pratik yaparsanız, derin nefes alma tekniklerini o kadar düzgün anlayacaksınız.

Derin nefes almanın birçok yolu vardır, bu yüzden size doğal gelen birini bulmak için daima yeni teknikler deneyin.

Derin nefes antrenmanı yaparken kendinize karşı nazik olun.

Sonuçları çabucak fark edemeyebileceğinizi kabul edin ancak denediğiniz için de kendinize itimadın ve geriliminizi yönetmenize yardımcı olmaya başladığını fark edene kadar her seferinde bir yahut iki dakika bile olsa pratik yapmaya devam edin. Bu çeşit idmanların yararlı olması için nizamlı olarak yapmalısınız.

Derin nefes alırken nefesinize odaklanın ve tüm niyetlerin kaybolmasına müsaade verin.

Vücudunuzun gergin olup olmadığına yahut zihninizin beğenilen olmayan belli bir hususa geri dönmeye çalışıp çalışmadığına dikkat edin, fakat kendinize karşı nazik ve sabırlı olun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button