Haber

Kayıp yakınları: Dicle’de koyun kaybolsa mesulü sizdiniz, bizim kayıplarımız nerede

HATAY – Kimi kardeşini, kimi kızını, kimi anne-babasını arıyor 13 aydır. Hatay’da defalarca eylem yaptılar, Ankara’ya meclise gidip milletvekilleri ile görüştüler, araştırma komisyonu kurulmasını istediler.

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) bugün yine kayıpları için alandaydı. Antakya Köprübaşı’nda depremde yıkılan eski Hatay Meclis binasında bir araya gelen kayıp yakınlarına; CHP Hatay Milletvekillileri Nermin Yıldırım Kara ve Mehmet Güzelmansur ile TİP Antakya Belediye Başkan Adayı Ecevit Alkan, Hatay Depremzede Derneği de destek verdi.

13 aydır kayıplarını arayan insanların artık psikolojilerinin bitap olduğunu söyleyen DEMAK Başkanı Selahattin Kaban, kayıp yakınları olarak 5 bakanlığın ortak yönergeyi kabul ederek, araştırma yapılmasını istediklerini söyledi.

‘MOLOZLARIN YENİDEN ARANMASINI İSTİYORUZ’

Kayıp yakınları olarak hastanelerin, sevgi evleri, yaşlı bakım evleri, molozların yeniden aranmasını istediklerini belirten Kaban, “Kayıplarımız için meclise verilen tüm önergeler reddedildi. 600 milletvekiline, Bakanlara sesleniyoruz, bu sesi artık duyun ya bir bakanlık ya da komisyon kurun, kayıplarımızı bulun” diye konuştu.

‘ADA, ELİSA, BATUHAN, AYBÜKE NEREDE?’

Eylemde konuşan Nermin Yıldırım Kara, Hatay Valisi’ne Bakanlara, Cumhurbaşkanına şu sözlerle seslendi: “Herkes yerel seçime odaklandı, biraz da Hatay’da insanlar ne diyor, rezerv alanda ne sıkıntı yaşıyor, bu kayıp aileleri 14 aydır neden ağlıyor sayın Valim gelin bir dinleyin, gelin bir bakın, sayın bakanlara, cumhurbaşkanına bilgi verin. Sizin anneniz, babanız kayboldu mu, çocuklarınızı kaybettiniz mi? Ada, Elisa bebek, Batuhan, Aybüke nerede? İzmir Tepecik hastanesinde kaydı olan bir hasta nasıl kaybolur? Bu soru işaretlerimize idare ve bakanlık tarafından cevap istememizden daha normal bir şey olamaz.”

‘DEVLETTEN EV DEĞİL CANLARIMI İSTİYORUM’

DEMAK’ın elde ettiği bilgilere göre 144 kayıp var ama resmi olmayan rakamlara göre, kayıplar bu rakamın çok üzerinde. Açıklamaya ellerinde kayıplarının fotoğrafları ile gelen kayıp yakınları da söz aldı. Kardeşi Nesrin Tuncer kayıp olan Ayten Tuncer, her gün yeniden acı çeken kayıp yakınlarının sadece bir tırnak, dua edecek bir mezar istediklerini söyledi.

Güzelburç mahallesinde İlke apartmanında oturan oğlu, gelini ve torununu arayan Selahattin Kılıç, kayıplarının bulunması için yaptığı başvurulardan cevap alamadığını dile getirdi. Devletten maddi yardım, ev, konteyner istemediğini sadece canlarının bulunmasını istediğini söyleyen Kılıç, cumhurbaşkanına, milletvekillerine seslenerek, “Her gün 6 Şubat’ı yaşıyoruz. Şu Araştırma Komisyonu’nu kurun, kayıplarımızı bulun” dedi.

‘GİDECEK YERİM YOKTU, ENKAZA KARANFİL BIRAKTIM’

Depremde İskenderun’da kaybolan oğlu Batuhan Güleç’i arıyan Sema Güleç, 6 Şubat’ta gidecek yeri olmadığı için oğlunun kaybolduğu binanın enkazına karanfil bıraktı.

“Siyasetçiler bunu anlayabiliyor mu?” diyen Güleç, kamuoyuna şu sözlerle seslendi: “Sayın cumhurbaşkanım şöyle seslenmiştim bir zamanlar; ‘Dicle’nin kenarında bir koyun kaybolsa mesulü biziz diye’ bizim canlarımız bir koyun kadar değer yok mı neden bulunmuyor. Allah rızası için yeter artık, bulsunlar canlarımızı.

Rönesans Rezidansta kaybolan ablasını arayan Cemile İncili kendi de depremde enkazda kaldı. Ablasını bulamadığı her gün enkazda kaldığı zamandan daha çok canının acıdığının altını çizen İncili, “Bayram geliyor, ben hangi toprağa gidip sarılayım? Molozları aniden kaldırdınız, canlı mı, ölü mü bilemedik. Yetkililer kayıplarımızı bulamıyorsa bizi de bir enkaza gömsünler, zaten bedenimiz yaşıyor. Ya canlarımızı bulun ya da bizi de toprağa gömün.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button