Ekonomi

Petrol fiyatları arz endişeleriyle kazançlarını koruyor

Petrol fiyatları Pazartesi günü hafif bir düşüş yaşadı ancak son dönemdeki kazançlarının çoğunu korudu. OPEC+ tarafından yapılan üretim kesintilerinin ardından petrol arzının sıkılaşacağı beklentisi, Rus rafinerilerine yapılan saldırıların yol açtığı aksamalar ve Çin’den gelen olumlu imalat verileri piyasa duyarlılığını etkiledi.

Brent ham petrolü geçen haftaki %2,4’lük artışın ardından 17 sentlik mütevazı bir düşüşle varil başına 86,83 dolara geriledi. Benzer şekilde, ABD’nin West Texas Intermediate ham petrolü de bir önceki haftaya göre %3,2’lik bir artışın ardından 11 sent düşerek varil başına 83,06 dolara geriledi. Birçok ülkede Paskalya tatili olması nedeniyle bugün işlem hacimlerinin daha düşük olması bekleniyor.

Her iki petrol göstergesi de üç ay üst üste artış kaydederken, Brent Mart ortasından bu yana sürekli olarak varil başına 85 doların üzerinde seyrediyor. Bu eğilim kısmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin üretim kesintilerini Haziran sonuna kadar uzatma kararından kaynaklanıyor. Bu tür önlemlerin kuzey yarımkürede yaz mevsimi boyunca ham petrol arzını sıkılaştırması bekleniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus petrol şirketlerinin ikinci çeyrekte ihracattan ziyade üretimi azaltmaya odaklanacağını duyurdu. Bu strateji, üretim kesintilerinin diğer OPEC+ üyesi ülkeler arasında daha eşit bir şekilde dağıtılmasını amaçlıyor.

Petrol arzı durumu, Rusya’nın yakıt ihracatını azaltması muhtemel olan birkaç Rus rafinerisini devre dışı bırakan drone saldırıları nedeniyle daha da karmaşık hale geldi. Energy Aspects analistleri, jeopolitik risklerin ve 2024 yılının ikinci çeyreği için güçlü talep temellerinin ham petrol ve ağır hammadde arzını etkilediğini belirtti.

Rusya’nın ham petrol işleme kapasitesinin günlük yaklaşık 1 milyon varili bu saldırılardan etkilenerek Çin ve Hindistan rafinerilerinde işlenen yüksek sülfürlü akaryakıt ihracatını etkiledi.

Goldman Sachs analistleri Avrupa’da petrol talebinin Şubat ayında günlük 100.000 varillik bir artışla beklenenden daha güçlü olduğunu ve 2024 yılı için günlük 200.000 varillik bir daralma öngördüklerini belirttiler.

Avrupa’nın güçlü talebinin, ABD arzındaki daha yavaş büyüme ve OPEC+ kesintilerinin 2024 yılına kadar devam etme potansiyeli ile birleştiğinde, Çin’den gelen zayıf talebi dengeleyebileceğini öne sürüyorlar.

Goldman Sachs analistleri ayrıca, Brent’in 2024’ün dördüncü çeyreğinde varil başına ortalama 83 dolar olacağı yönündeki tahminlerine yönelik risklerin ılımlı bir şekilde yukarı yönlü olduğunu belirtti.

Pazar günü açıklanan resmi bir fabrika anketine göre, Çin’in imalat sektörü Mart ayında son altı ayda ilk kez genişleme işaretleri gösterdi. Bu gelişme, emlak sektöründe devam eden ekonomik zorluklara rağmen dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının petrol talebini destekliyor.

Yatırımcılar ayrıca, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faiz oranlarını ne zaman düşürebileceğine dair ipuçları için ABD ekonomik göstergelerini izliyorlar, bu da küresel ekonomiyi ve dolayısıyla petrol talebini destekleyecek bir hareket.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button